Voor u ligt de Najaarsrapportage 2023. De najaarsrapportage is een tussentijdse rapportage, waarin het college de raad informeert over afwijkingen in de realisatie van de programmabegroting van het lopende jaar. De standlijn van de rapportage is 31 augustus 2023. Met de najaarsrapportage wordt een inschatting gegeven van het verwachte rekeningresultaat. Gezien de aard van de najaarsrapportage, een afwijkingenrapportage, worden geen voorstellen voor nieuw beleid gedaan. Wel worden in deze rapportage voorstellen gedaan om budgetten over te hevelen naar het volgende begrotingsjaar.

De Voorjaarsrapportage 2023 liet een negatief saldo voor 2023 zien van € 7,74 miljoen. Het resultaat van de mutaties in de Najaarsrapportage 2023 is € 7,67 miljoen voordelig. Na verwerking van de uitkomst van de najaarsrapportage ontstaat een begroot nadelig saldo voor 2023 van € 0,07 miljoen.

In het rapport van bevindingen bij de Jaarstukken 2021 en 2022 heeft de accountant aandacht gevraagd voor het voorspellend vermogen van de begroting. Deze jaren werden gekend door veel incidentele baten en lasten, zoals de coronacrisis, begin van de oorlog in Oekraïne en de incidentele afboeking van de boekwaarde van omlegging van de A9. Ook dit is onderkend door de accountant in het accountantsverslag van 2022. In de najaarsrapportage wordt een zo goed mogelijk inzicht gegeven in de ontwikkeling van de baten en de lasten. Echter de standlijn van de najaarsrapportage is 31 augustus 2023. In de laatste vier maanden van het jaar kan er nog veel gebeuren. Voor veel ramingen zijn we afhankelijk van informatie van andere partijen zoals de gemeenschappelijke regelingen en het Rijk (uitkeringen gemeentefonds). Deze informatie is nu nog niet beschikbaar en wordt deels pas in december of in het nieuwe jaar bekend.

Het meerjarenbeeld 2024-2027 laat een positief beeld zien voor de jaren 2024 en 2025. Deze jaren zijn ook materieel sluitend. Voor 2026 en 2027 wordt een tekort geprognosticeerd. Dit tekort wordt veroorzaakt door het voornemen van het Kabinet om vanaf 2026 te gaan werken met een nieuwe financierings- systematiek voor gemeenten en provincies. In de septembercirculaire 2023 is het besluit van het Rijk verwerkt om het gemeentefonds vanaf 2027 te indexeren op basis van de ontwikkeling van het bruto binnenlands product (bbp). Het voordeel dat hierdoor ontstaat is echter onvoldoende om ons meerjarenbeeld structureel sluitend te maken. Door de onzekerheid vanaf 2026 is het niet mogelijk te besluiten tot nieuwe structurele uitgaven. Daarom werken wij, conform het procesvoorstel bij de Programmabegroting 2024-2027, verder aan het proces om te komen tot een sluitend meerjarenbeeld. Voorafgaande aan de besluitvorming wordt de raad in het vroege voorjaar van 2024 via een raadswerkgroep meegenomen in de mogelijke maatregelen. De reactie en eventuele aanvullende voorstellen van de raad worden meegenomen in het raadsvoorstel dat gelijktijdig met de Voorjaarsrapportage 2024 aan de raad wordt aangeboden.

De najaarsrapportage is een belangrijke rapportage binnen de P&C-cyclus. Met deze rapportage legt het college tussentijds verantwoording af aan de raad over het lopende begrotingsjaar. Het college vertrouwt erop dat met deze najaarsrapportage de raad zijn controlerende rol goed kan uitvoeren.