In de Programmabegroting 2024-2027 bent u geïnformeerd over de actuele bestuurlijk relevante risico’s. Conform het beleidskader dat uiteen is gezet in de notitie Risicomanagement rapporteren wij in de P&C producten over de voornaamste risico's met financiële gevolgen. Dit zijn de risico's vanaf € 1 miljoen, aangevuld met de risico's vanaf € 0,4 miljoen waarbij de kans van optreden 70% of hoger is. Per risico rapporteren wij over de kans dat de risicogebeurtenis zich voordoet en het mogelijke financiële gevolg daarvan. Wij doen dat door per risico aan te geven in welke kans- en gevolgklasse het risico valt. In de najaarsrapportage worden alleen risico’s opgenomen die sinds die risico-inventarisatie zijn gewijzigd.

Tabel 8 

Kans

Percentage

Gevolg

Omvang

Type

K1

10%

G1

< € 0,1 miljoen

S = Structureel

K2

30%

G2

€ 0,1 miljoen - € 0,4 miljoen

I = Incidenteel

K3

50%

G3

€ 0,4 miljoen - € 1 miljoen

K4

70%

G4

€ 1 miljoen - € 5 miljoen

K5

90%

G5

> € 5 miljoen

Nieuwe risico’s

Zorglandschap jeugdzorg (R353)
Maatschappelijke ontwikkeling (G3, K4, I)
De kans bestaat dat we geen dekkend zorglandschap meer hebben. Aanbieders binnen de jeugdzorg ondervinden veel hinder van de personeelskrapte op de arbeidsmarkt. Hierdoor worden vacatures ingevuld met inhuur, wat meer geld kost. Ook de landelijke ontwikkelingen zoals afbouw van jeugdzorgplus hebben financiële consequenties tot gevolg. Beide ontwikkelingen vergroten de kans dat de afgesproken tarieven onvoldoende blijken te zijn. Zonder extra financiële bijdrage kan een zorgaanbieder failliet gaan. Er is dan geen dekkend zorglandschap meer.

Beheersmaatregel: behouden van het risico op basis van een zichtbare onderbouwing (accepteren)
We zijn met de aanbieders in overleg welke mogelijkheden er zijn om deze problemen op te lossen. De personeelskrapte is echter een factor waar beide partijen weinig aan kunnen doen.

Gewijzigde risico's

Er zijn geen gewijzigde risico's boven de rapportagegrens.

Actualisatie risico's

Er zijn geen geactualiseerde risico's boven de rapportagegrens.

Vervallen risico's

Er zijn geen vervallen risico's boven de rapportagegrens.